U bevindt zich nu op een technische pagina over de software Mercator. Deze pagina bevat specifieke informatie die bestemd is voor professionals van de software Mercator. Wenst u naar algemenere informatie over Mercator door te gaan?


   Deze vraag niet meer stellen

Gebruik van verschillende centralisatierekeningen voor de klanten en de leveranciers

0000002497     -      03-10-2015

Elke boeking op een klanten- of leveranciersrekening wordt ook uitgevoerd op een algemene rekening, een zogenaamde centralisatierekening.

In de Belgische wetgeving:

  • 400000 voor de klanten
  • 440000 voor de leveranciers.

In de Luxemburg wetgeving:

  • 401100 voor de klanten
  • 441100 voor de leveranciers.

In Mercator kan standaard één enkele centralisatierekening worden gebruikt voor de klanten en één enkele centralisatierekening voor de leveranciers. De parameters van deze rekeningen kunnen worden ingesteld via "Tools / Opties / Boekhouding".

Het is echter ook mogelijk om Mercator zo in te stellen dat er een centralisatierekening kan worden gedefinieerd op het niveau van de klanten- en/of leveranciersfiche. Daartoe volstaat het de databank als volgt te wijzigen:

  • tabel CLI: C_CENTRAL char(10) toevoegen
  • tabel FOU: F_CENTRAL char(10) toevoegen.

De wijziging kan eventueel ook worden uitgevoerd in slechts één van de 2 tabellen.

Dan moet u een TextBox gebonden aan deze kolom in de parametrering van het overeenkomstige informatiebestand toevoegen.

In principe moet deze zone enkel worden ingevuld voor derdenfiches waarvoor de standaardrekening niet kan worden gebruikt. Met andere woorden: de fiches waarvan deze nieuwe zone leeg is, blijven gelinkt aan de centralisatierekening gedefinieerd in de algemene opties van Mercator.