U bevindt zich nu op een technische pagina over de software Mercator. Deze pagina bevat specifieke informatie die bestemd is voor professionals van de software Mercator. Wenst u naar algemenere informatie over Mercator door te gaan?


   Deze vraag niet meer stellen

Het ontvangen van electronische facturen (eInvoice - boekhouding)

0000002717     -      11-01-2022

Mercator boekhouding laat ons toe om facturen te ontvangen in het elektronische formaat eFFF. Mercator ondersteunt volgende documentstructuren: UBL 2.0 en UBL 2.1. Het ontvangen van een document kan gebeuren via het menu "Bestand - Documenten ontvangen - eInvoice".

einvoice_open_nl

Het scherm dat opent kan een of meerdere bestanden ontvangen via Drag&Drop. Het is dus eenvoudig om bestanden via e-mail te ontvangen en in te lezen. De knop "Open XML bestand" laat ons toe om een bestand te selecteren dat reeds bewaard is.

Mercator toont dan dit scherm

einvoice_read_n

In het eerste tabblad kunnen de de leverancier, het journaal en de algemene rekening ingevuld worden. Het veld onderaan is een informatief veld. De leverancier kan automatisch geïdentificeerd worden door middel van zijn BTW-nummer. Indien het BTW-nummer niet gedefinieerd is wordt er op naam gezocht. De standaard voorgestelde algemene rekening kan ingevuld worden in de leveranciersfiche. Voor wat de journaalkeuze betreft, houdt Mercator rekening met de staat van het document (factuur/creditnota). Indien een facturatiejournaal gebruikt wordt voor het importeren van een creditnota zal Mercator de richting omdraaien.

Het tweede tabblad toont de verschillende bijgevoegde bestanden, meegeleverd in het XML-bestand. Standaard gaat dit over PDF-bestanden.

Het derde tabblad toont het XML-bestand in haar originele staat.

De knop "OK" laat ons toe om de boeking te genereren. Indien deze nog niet bewaard zijn, worden de toegevoegde documenten automatisch overgezet naar de map van deze boeking in de file-explorer.


De SQL-query voor het selecteren van de leverancier kan gewijzigd worden door de Accounting customizer, die de interface IStringUpdater implementeert. Het id van deze query is EINVOICE_SELECT_FOU.