U bevindt zich nu op een technische pagina over de software Mercator. Deze pagina bevat specifieke informatie die bestemd is voor professionals van de software Mercator. Wenst u naar algemenere informatie over Mercator door te gaan?


   Deze vraag niet meer stellen

Verbinding met Mettler-Toledo Mira-weegschalen

0000001699     -      18-05-2015
Verouderd

Deze pagina betreft alleen de legacy en Aruba versies.

 

Mercator 7.2 biedt de mogelijkheid om een verbinding te maken met de weegschalen en weegschalennetwerken van Mettler-Toledo Mira.

Deze weegschalen, die in een netwerk kunnen worden geplaatst, beheren een artikelbestand (PLU's) en verkopen geconcretiseerd in de vorm van tickets. Op deze tickets staat een barcode. Wanneer deze barcodes in Mercator worden gescand, zal Mercator bij het weegschalennetwerk navraag doen om het detail van het ticket te kennen (PLU, gewicht, bedragen), zodat het deze gegevens kan invoegen in de actuele verkoop. Op die manier is een reëel beheer in "grootwarenhuis"-stijl mogelijk waarbij de klanten bijvoorbeeld hun aankopen doen in de rayon "vleeswaren" en het detail van hun vleeswarenaankoop bij de doorgang aan de kassa al bekend is in het kassasysteem.

mettler_toledo_mira

Installatie van de server (één enkele werkpost per weegschalennetwerk)

De verbinding met de weegschalen gebeurt fysiek met een seriële kabel (null modem).

De werkpost waarop deze verbinding gehost zal worden, moet niet echt een server zijn (in de Windows-betekenis van de term), maar moet wel een vast IP-adres hebben.

Op de werkpost waarmee deze seriële kabel fysiek verbonden is, moet u eerst de Mettler-Toledo-programma's installeren. Daartoe moet u (dit gedeelte wordt niet ondersteund door INEO - cfr. support Mettler-Toledo)

  • het zipbestand outil_mira.zip uitpakken en in een afzonderlijke directory van Mercator plaatsen;
  • vervolgens TransL2Config.exe uitvoeren om de COM-poort vast te stellen in het tabblad "Direct / Modem". Voor de andere parameters kunnen de standaardwaarden behouden blijven;
  • TRANSL2.EXE opstarten;
  • "0000050000000000" invoeren + Enter indrukken (5 maal nul + het cijfer 5 + 10 maal nul + ENTER);
  • de weegschaal moet een tekenreeks terugsturen die lijkt op 100005000000000002011020 gevolgd door nullen;
  • met de combinatie CTRL-Z verlaat u de toepassing.

Vervolgens moet u MercatorMiraServer installeren. Deze dienst laat toe om vragen te ontvangen van de verschillende Mercator-kassa's, om de vragen door te sturen naar het weegschalennetwerk en de door het weegschalennetwerk geproduceerde informatie terug te sturen naar de Mercator-kassa die de vraag heeft gesteld. Om te communiceren via het lokale netwerk gebruikt deze dienst het TCP-protocol (TCP socket). MercatorMiraServer vereist het framework dotNet 2.0. De content van het zipbestand MercatorMiraServer.zip moet u uitpakken en in een directory op een lokale schijf plaatsen. Daaraan voegt u de laatste versie van MercatorTunnel.dll toe.

Het bestand MercatorMiraServer.ini laat toe om bepaalde opties van de dienst vast te leggen. Deze opties worden enkel gelezen bij de opstart ervan.

  • port: te gebruiken TCP-poort, standaard 9100
  • timeout: in milliseconden, om het interval te specificeren tussen 2 verzoeken van de seriële verbinding naar de weegschaal, standaard 120
  • logreturn: 1 indien men wenst te loggen of de informatie wil laten terugsturen door de weegschaal, 0 in het andere geval (standaardwaarde)
  • departments: lijst van de geïnstalleerde departementen in het weegschalennetwerk. Bv. departments=0,2

Zodra de opties bepaald zijn, raden we aan MercatorMiraServer op te starten in de modus "test". Daartoe moet u MercatorMiraServer.exe -test of _test.cmd uitvoeren. In deze modus zal de exe zich gedragen als een gewone toepassing en niet als een dienst, en een eenvoudig commando, de zogenaamde "weegschalennetwerktest", uitvoeren. Deze test moet als resultaat OK geven. Is dat niet het geval, dan moet u de verbinding met het weegschalennetwerk controleren (dit gedeelte wordt niet ondersteund door INEO - cfr. support Mettler-Toledo).

Vervolgens moet MercatorMiraServer worden uitgevoerd in de modus "console"'. Om op te starten in "console"-modus, moet u MercatorMiraServer.exe -console of _console.cmd uitvoeren. In deze modus zal de exe zich gedragen als een gewone toepassing en niet als een dienst. Het voordeel daarvan is dat deze modus een console biedt waarop de berichten van het programma rechtstreeks kunnen worden bekeken. De eerste hierna beschreven verbindingen zullen moeten worden uitgevoerd in de modus "console". Zodra de communicatie correct is ingesteld, zal MercatorMiraServer.exe kunnen worden geïnstalleerd als dienst. Daartoe moet u MercatorMiraServer.exe -install of _install.cmd uitvoeren. Vervolgens gaat u naar het configuratiescherm van de diensten om de dienst MercatorMiraServer op te starten. Alle berichten die in de "console"-modus naar de console worden verzonden, worden nu opgeslagen in MercatorMiraServer.log. En via dit bestand kunt u dan de berichten nakijken die verzonden worden door MercatorMiraServer als dienst.

Installatie van de clientprogramma's

Mercator moet worden beschouwd als de "client" van MercatorMiraServer. De interfaceapplicatie maakt deel uit van de assembly MercatorMiraClient.dll. Voor de installatie hoeft u enkel het zipbestand MercatorMiraClient.zip uit te pakken en in de hoofddirectory van Mercator te plaatsen. Verder moet u er ook voor zorgen dat u beschikt over de recentste Mercator-update en over een installatiecode 7.2 of later.

Bij het opstarten van Mercator initialiseert de module autoexec.prg de verbinding met MercatorMiraServer. Wanneer u voor het eerst opstart, wordt een lijn toegevoegd in "Tools / Opties / Uitrusting kassa". Op deze lijn "IP MercatorMiraServer" moet het lokale IP-adres worden vermeld van de werkpost waarop MercatorMiraServer gehost wordt. Zodra het IP-adres is ingevoerd, moet u Mercator opnieuw opstarten om de eerste maal verbinding te maken met MercatorMiraServer (die uiteraard vooraf geactiveerd moet zijn). Wanneer u Mercator afsluit, zorgt de module autoclose.prg ervoor dat de verbinding met MercatorMiraServer "correct" wordt gedeactiveerd.

Het importeren van een ticket in de actuele verkoop gebeurt via de artikelzoekmodule stock_recherche.prg die vervolgens mira_ticket.prg oproept. De broncodes worden geleverd en kunnen dan ook worden gewijzigd (opnieuw compileren in FXP). De werkwijze is als volgt: als de gescande barcode begint met 21, stuurt Mercator een verzoek naar MercatorMiraServer dat de content van het ticket terugstuurt naar Mercator. Deze content wordt in de actuele verkoop geplaatst. De datum in de voettekst van het document maakt deel uit van het bericht dat naar de weegschaal wordt gestuurd, want deze informatie wordt gecombineerd met het ticketnummer om een ticket te selecteren.

De verbinding met MercatorMiraServer blijft actief tijdens de hele Mercator-sessie. In die periode kan MercatorMiraServer dus niet worden gedeactiveerd. Als dat toch zou gebeuren, kunt u vanuit de Mercator-sessies het menu "Tools / Modules / Mira Reconnect" uitvoeren. Deze functionaliteit is echter pas beschikbaar na installatie van de content van MiraReconnect.zip in de Data-directory van Mercator.

Mercator kan ook artikelgegevens (PLU) naar het weegschalennetwerk sturen:

  • omschrijving
  • prijs incl. btw
  • PLU-nr.
  • vraagt het artikel een tarragewicht?
  • artikel verkocht per gewicht?

Om deze functionaliteit te installeren, moeten de volgende velden worden toegevoegd aan de tabel STOCK:

  • s_pludept N(1): departement
  • s_plutare L: tarra?
  • s_pluweig L: per gewicht?

Bij de standaard parameterinstelling wordt de PLU opgeslagen in S_CLE2.

Vervolgens moet u de zones toevoegen aan het informatiebestand Artikels via "Tools / Schermen / Informatiebestanden / Artikels". Dat kunt u ook makkelijk door de content van de tabel CTL_PLU.DBF (die in het zipbestand ctl_plu.zip zit) te laden in de CTL-tabel van uw configuratie.

plu

Via de knop "PLU verzenden" voert u de module MiraPlu.prg uit die de PLU naar MercatorMiraServer stuurt. Kan ook worden aangepast en opnieuw gecompileerd.

Let op

De communicatie tussen Mercator en MercatorMiraServer verloopt via een TCP socket. We raden dan ook aan de firewall te deactiveren, zowel op de clientposten als op de werkpost waarop MercatorMiraServer wordt gehost. Minstens de gebruikte poort (standaard 9100) moet geopend zijn.

INEO biedt geen support voor de Mettler-Toledo-weegschalen.



De pagina die u wenst te bekijken heeft betrekking op een versie van Mercator die commercieel niet meer beschikbaar is en niet meer wordt ondersteund.

Mercator is een applicatie .net en maakt gebruik van een database SQL Server. De gegevens op deze pagina stemmen niet overeen met deze eigenschappen.