U bevindt zich nu op een technische pagina over de software Mercator. Deze pagina bevat specifieke informatie die bestemd is voor professionals van de software Mercator. Wenst u naar algemenere informatie over Mercator door te gaan?


   Deze vraag niet meer stellen

Hoe een Intrastat aangifte indienen via het OneGate portaal?

0000002335     -      22-11-2018

Volgens de Belgische wetgeving is het mogelijk om een Interstat aangifte aan de Nationale Belgische Bank (NBB) in te dienen via het OneGate portaal. Dit vereist een Mercator versie 8.5 of later. Men moet de optie “Tools / Opties – Andere / Bestand formaat Interstat-aangifte” aanpassen. Om compatibel te zijn met OneGate moet men één van deze twee waarden kiezen:

  • XML standard: OneGate compatibele standaard formaat staat
  • XML extended: OneGate compatibele uitgebreid formaat staat

Dit geeft aan dat versie 8.5 kan werken zonder enige parameters over de “omvang” van deze verklaring. Daarom moet men velden toevoegen met betrekking tot de levertermen (Incoterms):

alter table CLI add C_I_TERMS char(3) not null default ''
alter table FOU add F_I_TERMS char(3) not null default ''
alter table PIEDS_V add I_TERMS char(3) not null default ''
alter table PIEDS_A add I_TERMS char(3) not null default ''
alter table PIEDS_C add I_TERMS char(3) not null default ''
In de standaard aangifte is de informatie over de vervoerswijze niet meer noodzakelijk. Daartegenover zijn de vervoerswijze en de levertermen (Incoterms) bij de uitgebreide aangifte verplicht.
 
Eenmaal deze opties geactiveerd zijn wordt het verklaringsbestand niet meer in een ITX (oude versie) bestand aangemaakt, maar wel in een XML bestand. Dit XML bestand moet geüpload worden op het OneGate portaal, vertrekkend uit het “Download” tabblad.
 

Het OneGate portaal lijkt moeite te vertonen bij het ophalen van bestanden die gedownload zijn uit Chrome. Hij toont dan het bericht “Het bestand is leeg”. Het is beter om Internet Explorer te gebruiken.

Mercator bied geen enkele ondersteuning met betrekking tot de werking van het OneGate portaal. In het geval van moeilijkheden met het portaal gelieve de support van de NBB te contacteren.