U bevindt zich nu op een technische pagina over de software Mercator. Deze pagina bevat specifieke informatie die bestemd is voor professionals van de software Mercator. Wenst u naar algemenere informatie over Mercator door te gaan?


   Deze vraag niet meer stellen

Verzending van de jaarlijkse listing en de intracommunautaire opgave via Intervat

0000001232     -      30-10-2017

In Mercator is het mogelijk om de jaarlijkse listing en de intracommunautaire opgave te verzenden via de Intervat-site van de Administratie. Hiervoor is geen enkele voorafgaande certificeringsprocedure vereist en het gebruik is bijzonder eenvoudig.

Online ondertekenen gaat als volgt:

 • ofwel met behulp van een gewone elektronische identiteitskaart (eID) (http://eid.belgium.be)
 • ofwel met behulp van een certificaat geleverd door Isabel (applicatie IsaSign), Certipost of GlobalSign (zie deze respectieve leveranciers).

Opm.: de eenvoudigste configuratie bestaat erin de elektronische identiteitskaart (eID) te gebruiken. U hoeft enkel een USB-lezer voor chipkaarten aan te kopen en de gratis software te installeren die aangeboden wordt door de federale administratie. Verder zijn er geen vereisten (zie http://eid.belgium.be).

De parameters van deze lijsten moeten op de klassieke manier worden vastgelegd in Mercator. In dit scherm kunt u met behulp van een "Intervat"-knop op het tweede tabblad een XML-bestand in ad-hocformaat genereren. Dit bestand wordt gecreëerd in de subdirectory VatList of VatIntra van de directory DATA.

Zodra het bestand opgemaakt is, start Mercator automatisch de internetverkenner op de Intervat-portaalsite van de Administratie.

Op deze eerste pagina moet u aangeven welke authentificatiemethode u wilt gebruiken, waarna u de beveiligde ruimte kunt betreden door verschillende stappen te doorlopen (de eerste keer installatie van de ActiveX, aanvaarding van de certificaten, invoer pincode, …).

De parameters van deze lijsten moeten vastgelegd zijn in Merator. In dit scherm kunt u met behulp van de Intervat knop gesitueerd op het tabblad Verrichtingen 2 bestanden genereren:

 • Voor de jaarlijkse listing (in de subdirectory VatList uit de Data-directory)
  1. Een XML-bestand
  2. Een .LK-bestand
 • Voor de intracommunautaire verklaring (in de subdirectory VatIntra uit de directory DATA)
  1. Een XML-bestand
  2. Een .IC-bestand (intracommunautaire verklaring).

Afhankelijk van de opslag-instellingen gedefinieerd in "Tools / Opties / Bestanden - BTW-bestanden", kunnen bestanden worden opgeslagen. Niet op de harde schijf, maar direct in de database. In dit geval, moet men de bestanden opslaan (via drag en drop) (toegankelijk via "Beheer - SQL-bestanden - Data - VatList of VatIntra) op de harde schijf.

Eens de bestanden gegenereerd zijn, opent Mercator automatisch een browser gelinkt naar het Intervat administratieportaal.

Op deze eerste pagina, moet men de te gebruiken handtekeningen kiezen en de beveiligde omgeving betreden die inspeelt op de (eerste keer ActiveX instaleren, certificaten accepteren, PIN-code invoer,...).

Vervolgens moet men klikken op:

 • "Klanten listing" of "Intracom verklaringen." in de lijst links van het scherm, afhankelijk van de in te dienen lijst.
  1232_1
   
 • Onder de titel "Bestand versturen", klikt u op "Bestand selecteren"
  1232_listcli_1
   
 • Selecteer het bestand dat Mercator heeft aangemaakt ( .LK-extensie voor de jaarlijkse listing of .IC-extensie voor de intracommunautaire verklaring)
   
 • Klik op "Valideer en teken bestand".

Tot slot moet u de verzending definitief valideren door te klikken op de knop "Verzenden". De Intervat-site zal u vragen om de verzending elektronisch te ondertekenen door de pincode in te voeren. Nadat deze validatie is uitgevoerd, kunt u op de site een PDF- of XML-bestand met een ontvangstbewijs downloaden, dat u op uw harde schijf opslaat. Wij raden u aan dit bestand te bewaren in de subdirectory VatList of VatIntra (dezelfde directory als het XML-bestand).