U bevindt zich nu op een technische pagina over de software Mercator. Deze pagina bevat specifieke informatie die bestemd is voor professionals van de software Mercator. Wenst u naar algemenere informatie over Mercator door te gaan?


   Deze vraag niet meer stellen

Samengestelde artikels / verbonden artikels en onderscheid in eenheden

0000002169     -      19-09-2015

Met Mercator is het mogelijk om een onderscheid in eenheden te gebruiken voor de verbonden en/of samengestelde artikels
Voor meer details over het onderscheid in eenheden, zie volgende pagina.

Voorbeelden van artikels:

 1. artikel 'Plaat' per stuk in voorraad gekocht en verkocht per vierkante meter, waarvan de afmeting goed is voor 2,5 m op 2 m (hetzij 5 vierkante meter)
 2. artikel 'Basisbescherming' per stuk in voorraad gekocht en verkocht per vierkante meter, waarvan de afmeting goed is voor 2,5 m op 2 m (hetzij 5 vierkante meter)
 3. artikel 'Bijkomende bescherming' per stuk in voorraad gekocht en verkocht per vierkante meter, waarvan de afmeting goed is voor 2,5 m op 2 m (hetzij 5 vierkante meter)

De verschillende stuks van elk van deze artikels worden als volgt gecodeerd:

diff_unit_lie_1_nl

Het artikel 'Plaat' bestaat uit

 • het artikel 'Basisbescherming' (verbonden artikel) en er is een PL (voorraadeenheid) van 'Basisbescherming' nodig voor een PL (voorraadeenheid) van 'Plaat'.
 • het artikel 'Bijkomende bescherming' (optioneel = samengesteld artikel) en er is een PL (voorraadeenheid) van 'Bijkomende bescherming' nodig voor een PL (voorraadeenheid) van 'Plaat'.

In het tabblad 'Sameng." van de artikelfiche 'Plaat' hebben we dus:

diff_unit_lie_2_nl

 

 • Op de eerste lijn zien we dat voor een verkoopdocument de hoeveelheid van de verbonden component uitgedrukt wordt per verkoopeenheid in vergelijking met de voorraadeenheid van het 'parent'-artikel. Voor 1 PL (voorraadeenheid) van het artikel 'Plaat' zijn er dus 5 m² (verkoopeenheid) van het artikel 'Basisbescherming' nodig.
 • Op de tweede lijn zien we dat voor een verkoopdocument de hoeveelheid van de verbonden component uitgedrukt wordt per aankoopeenheid in vergelijking met de voorraadeenheid van het 'parent'-artikel. Voor 1 PL (voorraadeenheid) van het artikel 'Plaat' is er dus 1 PL (aankoopeenheid) van het artikel 'Basisbescherming' nodig.
 • Op de derde lijn zien we dat voor een verkoop- of aankoopdocument de hoeveelheid van de verbonden component wordt uitgedrukt in verkoop- of aankoopeenheid in vergelijking met de verkoop- of aankoopeenheid van het 'parent'-artikel (afhankelijik van het document waarin de gebruiker zich bevindt).
  • Voor 1 m² (verkoopeenheid) van het artikel 'Plaat' is er dus 1 m² (verkoopeenheid) van het artikel 'Bijkomende bescherming' nodig in een verkoopdocument.
  • Voor 1 PL (aankoopeenheid) van het artikel 'Plaat' is er dus 1 PL (aankoopeenheid) van het artikel 'Bijkomende bescherming' nodig in een aankoopdocument.